martes, 22 de abril de 2014

La impossibilitat d'abastar tot el coneixement

He trobat molt interessant el llibre La societat de la ignorància. Destacaré en aquest post alguna reflexió d'Antoni Brey a Una reflexión sobre la relación del individu con el conocimiento en el mundo hiperconectado.

Brey ens dibuixa la visió sobre la generació del coneixement a la xarxa  "com una nova biblioteca on constantment s'hi construeixen noves sales, dedicades a noves disciplines, que ràpidament s'omplen de volums que amb prou feina podem visitar."(Brey, 2011:64.)

O també "Davant l'acumulació exponencial d'informació, cada cop és més difícil disposar d'una visió equilibrada del conjunt" (Íbid.)

De fet en el moment que ho llegia pensava en com m'agradaria d'aprofundir en aques tema (els articles de Mayos, Campàs i Brey m'han semblat interessantíssims) i seguir la bibliografia proposada, però actualment, fent 3 assignatures simultànies (sense comptar la vida familiar i laboral) és un fet impossible.

A l'igual que qualsevol professional o usuari de la web, com a estudiants hem de fer una tria "estratègica" dels coneixements (o lectures si voleu) que ens seran més útils de cara a obtenir els resultats desitjats i "ser eficients". 

Lectura comentada: 


Gonçal Mayos y Antoni Brey (eds.) (2011). La sociedad de la ignorancia. Barcelona. Ed. Península. (Col. Atalaya 417)

domingo, 20 de abril de 2014

La xarxa global amenaçada??

Després d'unes setmanes amb diversos conflictes on el govern turc ha procedit a censurar (clausurar) espais com Twitter per "molestar" a determinats membres del govern o bloquejar la xarxa anònima i descentralitzada TOR  (The Onion Router) que permet navegar en l'anonimat mitjançant la instal·lació d'un software, el ministre turc de Comunicació, Lütfi Elvan, ha proposat la idea de que Turquia deixi de formar part de la World Wide Web (www) per crear una xarxa pròpia turca (ttt). La premissa del ministre es que cal crear un compendi legislatiu internacional referent a les xarxes socials. En cas que no fos possible "els països separarien els seus sistemes d'internet els un dels altres. Connectar un amb l'altre seria difícil. Es quelcom que caldria debatre".

domingo, 13 de abril de 2014



QUE SUPOSA EL PARADIGMA HIPERTEXTUAL?

Intentem ara definir o aclarir els aspectes més característics del nou paradigma hipertextual: en primer lloc, hom pressuposa que el suport digital transforma els processos de lectura/escriptura i en conseqüència es transformaran les formes de pensar. Podem anar molt més enllà: segons alguns, sembla que podem parlar d’una escissió cognitiva generacional[1]

L’ hipertext, com la poesia significa transgressió tant de pensament lineal o bé –si es vol- de la lògica cartesiana: per Kerkhove la Xarxa és una extensió dels continguts de la pròpia ment[2].  Amb la interactivitat que generen els nodes, enllaços i ancoratges l’arquitectura hipertextual ens ofereix  el poder d’abandonar la lògica lineal, el logocentrisme, les estructures arborescents jeràrquiques i les formes repressives de poder[3] arribant a encarnar per alguns l’ideal d’un sistema polític, fonamentalment democràtic, no jeraquitzat, que promou “una forma dialògica d’esforç col·lectiu[4]

Exposem també el component de velocitat i complexitat que presenta l’ hipertext: imaginem la seqüència d’augment progressiu de velocitat  que s’inicia amb l’acceleració de processament d’informació que suposà l’escriptura, l’ increment del mateix que provocà la invenció de l’ impremta; no fa massa anys la ràdio i la TV permetien assolir el volum d’informació a tot el planeta, i avui ens trobem en un estadi d’ interconnexió de continguts a la xarxa on-line que permeten solucionar cerques en temps real. Segons Kerckhove[5]La hipertextualidad crea el potencial para nuevos niveles de aceleración en la circulación, elaboración, comprobación y simulación de ideas para aplicaciones comerciales y científicas asi como  otras mas divertidas.”

Un altre valor a tenir en compte seria l’hipertext com a mitjà per a instrumentalitzar coneixements complexos: si partim de la premissa que l’aproximació a qualsevol coneixement no pot ser només analítica sinó que ha d’integrar punts de vista holístics[6], les característiques de l’ hipertext (la multidimensionalitat per exemple) el converteixen en l’eina adequada per a la gestió de la complexitat. Si la complexitat és –epistemològicament- alhora el nou paradigma científic des de mitjans segle XIX, cal preguntar-se llavors si l’aparició de l’ hipertext ha estat influenciada per aquest marc o com a resposta natural a aquest marc.  
  
Arribem per fi a l’aspecte més materialment visible del que suposa el canvi de paradigmes: quan la cultura impresa es transforma en cultura digital o si es prefereix, passem de l’Home Gutenberg a l’era de l’Humanisme Digital (no personificat encara?). Notem així mateix, que si el llibre ha estat l’exponent de la societat capitalista, l’ la informació hipertextual ho és de la societat del coneixement. 

Ja es pot escollir la publicació d’un llibre en paper o digitalment. Seguirem usant la lletra impresa com a forma principal d’expressió d’idees i pensaments. Tot i que el suport paper és encara una tecnologia competitiva, per al llibre, la difusió en xarxa no es pot comparar a la tradicional. La industria de la informació i l’entreteniment es progressivament cada cop més digital i el seu objectiu és principalment de produir i distribuir informació. 

Amb la digitalització total dels mitjans de comunicació social, entren en crisi conceptes com els drets d’autor o la pervivència de les empreses editorials, el futur del llibre tal com el coneixem és incert degut a una problemàtica de tres eixos: crisi econòmica, crisi ambiental i crisi cultural. En els nostres dies, les velles estructures editorials es resisteixen al canvi[7] abans de esfondrar-se. 

El vessant positiu és que l’espai digital reforçarà i potenciarà les propietats inherents al llibre analògic: densitat (en relació a la capacitat  de emmagatzematge), l’accessibilitat (accés des de qualsevol punt), l’actualització (capacitat de modificar-se de l’ordinador),la ciberespecialització (el llibre es localitza al núvol), interacció (el lector es mou pel text), ubiqüitat (el llibre es pot obrir des de molts llocs), la deslocalització, la formalització (paràmetres que aporten la digitalització a un llibre), l’ asincronia (llibre permanent obert i a l’abast) i l’hipertextualitat (multidimensionalitat).  .  


[1] Gil, M. Rodríguez,J. El Paradigma digital y sostenible del libro. 2011, pàg. 21.
[2] Kerckhove, 1999.
[3] Campàs, J. Les escriptures hiopertextuals, pàg. 29.
[4] Íbidem.
[5] Kerckhove, 1999.
[6] Campàs,J,. Hipertext i complexitat. Pàg. 2
[7] Ridríguez, J. Los futuros del libro. Expressa aquesta idea a molts dels blogs publicats.


INTERLUDI: COM, QUAN I PER QUÈ
Amb l’adveniment de l’era digital, d’uns 50 anys ençà, (i l’evolució a ritme drum’n’bass en els darrers temps de les Tecnologies de la Informació i Comunicació i llurs capacitats), la percepció de que ens trobem vivint en un moment de transició cap a quelcom nou, se’ns plantegen una sèrie de qüestions que ens porten a reflexionar sobre la vessant comunicativa i textual, sobre d’ on venim, que està canviant i què s’esdevindrà com a més probable.

El pas de paradigma lineal a paradigma hipertextual expressa el canvi que suposa la transició d’una cultura amb un model d’escriptura i de gestió de la memòria unidimensional en tant que lineal cap a una altre en el qual les tecnologies de la informació ens proporcionen una marc multidimensional per a l’expressió i la transmissió de coneixements o per l’adquisició d’aquests. 

Acabada la segona guerra mundial, un matemàtic, conseller científic del Roosevelt  anomenat Vannevar Bush va voler idear un sistema que permetés estendre de manera eficaç (en el sentit de: millor que les biblioteques) el coneixement humà acumulat i ja inabastable; una màquina capaç d’emmagatzemar i reproduir gran quantitat de dades on es podes fer una cerca de la informació de forma associativa i alhora que la ordenés. Com podria un científic que necessita alguna informació accedir a la immensa quantitat de documentació científica que es genera de forma més eficient?. La màquina es faria mitjançant microfilms i es va anomenar sistema MEMEX. 


És molt destacable (o un senyal de determinisme històric?) que paral·lelament, el mateix any, un filòsof austríac, Ludwig Wittgenstein es queixés en el prefaci d’un llibre seu de la dificultat o impossibilitat de plasmar en paper el raonaments o processos mentals mitjançant els quals arriba a les seves conclusions. Per Wittgenstein, el mètode de escriure en paper sotmetia el pensament a una direcció lineal i jeràrquica, unidimensional. Ell també aspirava a un sistema que permetés reproduir el funcionament natural del pensament. 

Les bases teòriques es trobaven doncs posades i durant les dècades dels 50 i 60 del segle passat es desenvoluparen els ordinadors i els programes de tractament de text: el 1959 s’escrivien els primers texts generats per ordinador[1] i el 1960 el Grup Oulipo creaven composicions aleatòries de textos com a primera forma d’art literari digital. Ted Nelson dona significat al mot “hipertext[2]” a principis dels 60 amb la intenció ja de crear un instrument (XANADÚ), amb fins pròpiament literaris i no documentalistes, que servís a manera de base de dades universal literària i que permetia bifurcar-se, elegir a l’hora de la cerca d’informació.
Anys després hem modificat la definició d’hipertext per tal de distingir-la d’altres hipertextos no digitals (enciclopèdies, diccionaris...) establint que es tracta d’un document digital que s’organitza en forma de xarxa mercès a les relacions que s’estableixen entre nodes, enllaços i ancoratges.


[1] Campàs, J. Les escriptures hiopertextuals, pàg. 19.
[2] Hipertext: escriptura no seqüencial segons Nelson (Campàs, J. Escriptures hiertexturals, pàg. 19)


INTRODUCCIÓ: Recapitulació històrica per a un neòfit.
Si prenem com a punt de referència la idea de Mcluhan “les tecnologies (...) són els mitjans amb els quals els humans en reinventem[1]” (Campàs, Escriptures Hipertextuals, 6), podem mirar de compondre un relat sobre d’on venim i a on anem analitzant els efectes socials d’unes TICs en constant evolució.
Per tal d’efectuar una classificació que estructuri les idees a exposar, i amb permís dels historiadors, establirem que hi ha hagut un període de la humanitat predigital i el període –a definir-  en el qual ens trobem ara.
En l’inici del període predigital la humanitat es comunicava oralment i la via d’accés al llenguatge era l’oïda. La característica principal d’aquest mètode de comunicació és que el discurs es desenvolupa en un flux temporal lineal. El que escolta es troba que no pot elegir un moment de la comunicació ni influir en la forma de recitar ni tampoc opció a escoltar un passatge especialment interessant per  a ell.
El següent milestone d’aquesta història fou a l’adveniment, en un moment donat, de les societats agrícoles complexes que inventaren l’escriptura. L’escriptura ens alliberà del temps real que exigeix l’oralitat, tot i que al transcriure oralitat, les primeres escriptures reproduïen linealitat. Recordem que, els primers textos, podien ser un seguit de caràcters sense cap espai en blanc ni signe de puntuació.
Amb l’escriptura, es podien llegir textos escrits anys enrere o escrits en un altre continent (s’introdueixen però alhora els problemes de comprensió, recepció i interpretació[2]). Des d’aquell moment, disposàvem d’una tecnologia que permetia emmagatzemar dades: segons Plató[3], estalviant-ho a la nostra memòria i per tant afeblint el procés de memorització, o bé segons Goody[4] afavorint el pensament alliberant-lo de la linealitat de la oralitat pel joc de combinatòria que permet la tecnologia de l’escriptura.
Amb el procés d’impremta, a partir del Renaixement, el text experimentarà certa autonomia en relació a oralitat. El llibre, gràcies a la producció, en massa farà assequible per qualsevol persona (alfabetitzada) el coneixement.

                                                          

 Cap al segle XVIII la cultura impresa es consolida progressivament al voltant de l’autor, el llibre, la casa editorial i el públic. També sorgeix la premsa escrita i modalitats d’escriptura més íntima com el dietari, diaris...
Amb el llibre modern la lectura ja no estava subjecte a l’oralitat: el llibre modern que s’ha consolidat els darrers segles s’ha vingut a caracteritzar per l’ús de signes de puntuació, paràgrafs, numeració de pàgines taula de matèries, índex, referències creuades (cultura impresa), el significant quedava estructurat per la disposició del text, i els signes, espais i tipografies contribueixen a donar-ne sentit.  Ha pres cos per tant una vertadera semiologia textual.


[1] Campàs, J. Escriptures Hipertextuals, pàg. 6
[2] Campàs,J, La informació digital, pàg. 7
[3] Campàs, J. Hipertext i complexitat, pàg. 6.
[4] Íbidem .