miércoles, 7 de mayo de 2014

Algunes idees (I) sobre l’article d’ Isidro Martin . “Escritura hipermedia y lectoautores”

En primer lloc, esmentem que l’autor ens introdueix al llarg del seu article –probablement per la vessant professional que desenvolupa com a autor d’exposicions- els conceptes hipermedia i lectoautor.

L’hipermèdia s’entén com la convergència interactiva de mitjans expressius (fotogràfics, infogràfics i audiovisuals) que permeten les tecnologies de la informació. Per a Moreno, la simbiosi entre escriptura i tecnologia i la capacitat que ofereix aquesta última de resposta del lector, ha permès la categoria del lectoautor. El lectoautor és el lector d’ hipermedia que es permet seleccionar, transformar o inclús construir continguts.

 Moreno descriu les modalitats de participació o interactivitat que ara per ara facilita la tecnologia (i al lectoautor de retruc):
 - Participació selectiva: la interactivitat es redueix a seleccionar entre les opcions que ofereix el programa. No permet transformar o co-construir amb l’autor.
 - Participació transformativa: Aquí el lectoautor sí pot transformar els continguts: “El autor propone i el lectoautor dispone”.
 - Participació constructiva: el programa permet a l’usuari seleccionar, trasnformar i inclús construir propostes no previstes per l’autor.

 Ens trobem actualment en els inicis de la narrativa hipermedia i cal que els autors –i lectoautors- cerquin les escriptures i formes d’expressió adequades per als seus fins.

1 comentario: